Trenara blog

Trenara blog

Trainen voor marathon: 8 tips van ervaringsdeskundigen!

Trainen voor marathon: 8 tips van ervaringsdeskundigen!

Iconisch, mythisch, de ultieme uitdaging, … Er zijn ontelbare manieren waarop de marathon - 42 kilometer en 195 meter ver – overal ter wereld over de tongen gaat. Binnenkort is het jouw beurt.

Iconisch, mythisch, de ultieme uitdaging, … Er zijn ontelbare manieren waarop de marathon - 42 kilometer en 195 meter ver – overal ter wereld over de tongen gaat. Binnenkort is het jouw beurt.

Christophe Roosen

Christophe Roosen is de co-founder en coach van Trenara. Loopt een marathon in 2:31:34.

Of dat is althans het grote voornemen. Nee, het gààt gebeuren! Trainen voor je eerste marathon: met onze acht tips sta je straks een flink pak dichter bij een historische overwinning op jezelf.

We hoeven er geen tekeningetje meer bij te maken. De marathon is een fysieke uitputtingsslag. Toch ga je vooral mentaal stappen vooruit moeten zetten. Want meer dan de wedstrijd zelf, is de lange voorbereidingsperiode cruciaal om jouw doel te halen.

1. Leer hoe jouw lichaam werkt

Aeroob, anaeroob, tempo- of extensieve duurloop, …? Of je nu professionele hulp krijgt om je eerste marathon voor te bereiden of je jouw loopprogramma helemaal zelf uitbouwt. Hoe beter je mee bent met alle trainingsbegrippen, hoe beter je begrijpt hoe je lichaam werkt. Je bouwt dus sneller conditie op én recupereert vlotter. Op de website Gezond Sporten van de Vlaamse Overheid vind je alvast de belangrijkste info terug.

2. Neem je tijd, bouw rustig op

Een specifieke voorbereiding richting marathon duurt ongeveer twaalf weken. De volledige opbouw richting een marathon? Enkele maanden tot twee jaar, afhankelijk van je basisniveau en loopervaring. Bouw rustig op: 5k, 10k, 10 miles, halve marathon en tot slot de marathon zelf. In tussentijd leer je jouw lichaam door en door kennen: hoe reageer je op verschillende loopomstandigheden en uiteenlopende afstanden?

3. Hou je voeding in de gaten

Opbouwen naar een marathon is onmogelijk zonder dat je lichaam de juiste brandstoffen binnenkrijgt. Er zijn al duizenden boeken en een veelvoud daarvan aan webpagina’s over volgeschreven. Al hebben we wel twee persoonlijke aanraders: Food2Run van Renata Rehor en Het Sportkookboek van Stephanie Scheirlynck.

4. Las simulatietrainingen in

Je moet léren lopen aan marathontempo. Dat begint met korte afstanden. En ja, de moed zal je de eerste keer misschien even in de schoenen zakken (meer hierover in puntje 5). De laatste simulatietraining staat een tweetal weken voor je grote marathonwedstrijd op het programma. Hier loop je minstens 21k aan marathontempo.

5. Trainen voor marathon: volle focus op eerstvolgende sessie

Zoals we in het begin van deze blog al zeiden: je komt jezelf meer dan eens tegen bij het trainen voor een marathon. Zeker voor je eerste. Pak je trainingsschema daarom sessie per sessie aan. Denk niet te fel vooruit in je planning, focus je enkel op je eerstvolgende loop. Dit maakt je mentaal sterker en houdt je geconcentreerd.

6. Denk af en toe aan iets anders

Net omdat de voorbereiding op een marathon veel van je vraagt over een lange periode, is het tof om af en toe aan iets anders te denken. Ontspan je, doe iets anders, laat de trainingen je leven niet overheersen. En ga tussendoor eens winkelen voor nieuwe loopkledij voor je marathonwedstrijd, kies nieuwe loopschoenen uit, … Niet vergeten dat je in stijl op je aankomstfoto van je eerste marathon moet staan!

7. Leer al lopend eten en drinken

Eten en drinken tijdens het lopen is cruciaal tijdens een marathon. Je lichaam heeft voldoende energie nodig, uren aan een stuk. Train hier voldoende op, want het laatste wat je wil, is een protesterende maag halfweg jouw wedstrijd. Bovendien is het een kunst op zich om al lopend een gelletje te zoeken of te drinken zonder dat je water in je neus krijgt.

8. Haal steun uit vrienden en familie

Oké, nu klinken we misschien wel héél serieus. Maar jouw eerste marathonvoorbereiding gaat heel wat van je vrije tijd eisen. Je kan dus best rekenen op de steun en begrip van je naaste omgeving wanneer je zondagochtend om zes uur je loopschoenen aantrekt, of de pintjes opzij laat staan op café met je vrienden, of je wekelijkse frietjes verruilt voor een pasta met bruine suiker. Jawel, je leest het goed.

Trainen voor marathon: Trenara coacht je richting succes

Met deze acht tips leg je alvast de perfecte basis voor je allereerste marathonwedstrijd. Maar ook onderweg sta je er niet alleen voor. Met Trenara heb je een professionele loopcoach in je broekzak zitten.

Geef in wanneer je jouw eerste marathon wil lopen en Trenara stelt jouw unieke schema samen en houdt rekening met jouw persoonlijk recuperatievermogen, zodat jij piekt op exact de juiste momenten. Download Trenara gratis in de Apple Store of via Google Play.

Bekijk ook

Bekijk ook

Bekijk ook

Bekijk ook