waaromeenapp.jpg

Waarom een app?

Goeie vraag! We spraken in de afgelopen posts steeds over een app. Niet over een online platform of een desktopversie. Die app, dat lijkt tegenwoordig vanzelfsprekend, maar eerst hebben we daar toch écht goed over nagedacht. Met mijn marketingervaring als achtergrond, en vooral de kennis die ik opdeed via Google Analytics en Google Adwords, konden we die keuze onderbouwd maken.

Allereerst de vraag ‘waarom kiezen?’.

Vrij simpel: tegelijkertijd zowel een app als desktopversie publiceren kost meer tijd dan kiezen voor één medium. Er moet meer testing gebeuren, je verliest meer tijd aan coördinatie, … Ook niet onbelangrijk: het is een stuk duurder. Als start-up ligt het niet voor de hand om dadelijk tegen alles ‘ja’ te zeggen.
Kiezen dus.

App vs desktop, er zijn pro’s en contra’s.

Een desktopversie laat je toe om een uitgebreidere dienst te verlenen, waar je dan nog eens dieper op kan doorbomen. Er is – letterlijk – meer plaats om je ei kwijt te kunnen. Daarnaast zijn er ook meer bedrijven op de markt die een desktopversie kunnen ontwerpen. Meer concurrentie = lagere kost. Nadeel: je hebt minstens een laptop en sowieso internet nodig. Een desktopversie zorgt er dus voor dat je, veel meer dan bij een app, ‘kabelafhankelijk’ bent.

Een app heb je anderzijds steeds bij de hand. Onmiddellijk toegankelijk, los van tijd en plaats. Zelfs een laptop hebben we niet overal en altijd bij de hand, zeker niet wanneer we gaan sporten. Met de smartphone zijn we vergroeid – en dat is misschien zelfs een negatieve maatschappelijke evolutie.
Een app dwingt je ook om keihard stil te staan bij gebruiksgemak en eenvoud. Niet te veel schermen, alles overzichtelijk schikken, geen ingewikkelde grafieken waar je bijna een trainerscursus voor moet gedaan hebben. Less is more.
Nadeel: apps zijn relatief nieuw, een ander soort specialisme en dus iets duurder.

Minstens even belangrijk: wat is het surfgedrag van de potentiële gebruiker? Die kennis maakte de keuze best gemakkelijk. Ervaring in de sport en andere sectoren leert mij dat er steeds meer mobiele gesurft wordt. Mobiel neemt zelfs de bovenhand: 60 tot 65% van de bezoekers aan de websites van enkele van mijn klanten surft mobiel. Wat in de literatuur het ‘second screen’ genoemd wordt, is eigenlijk het ‘first screen’ geworden. Smartphones en tablets maken in sommige situaties laptops en pc’s overbodig. En als je zelf duursporter bent en stravagebruiker, dan stel je waarschijnlijk vast dat je eerder de app opent dan de website. Een app sluit dus beter aan bij het gedrag van de gebruiker. En geeft ons de kans om sneller te penetreren in de markt. En dat is belangrijk, want hoe euforisch we ook zijn over ons product, wanneer niemand het gaat gebruiken, houdt het ook op te bestaan.

We kozen dus voor een app, die onmiddellijk gelanceerd werd voor zowel gebruikers van iOS en Android. Want hier kiezen tussen één van de twee, zou puur verlies betekenen. En de desktopversie die komt er wel, in fase 2.


About the author
Christophe Roosen is co-founder van trenara en 'de coach'. Loopt sinds zijn 11e en liet in 2016 zijn achillespees doorknippen. De liefde voor de sport werd enkel groter: na zijn revalidatie liep hij zijn eerste marathon, die van Valencia 2017, in 2u58'47. Zijn besttijd staat na 3 marathons op 2u43'22.

Lid van team paluko en RUN TMC.
Volg hem op http://www.instagram.com/chroosen.
Mail hem op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

The most personal running coach app. Whatever goal, whatever fitness level: we'll get you there. As for now: follow our startup journey!

Contact Us

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.