trenaracorona.jpg

Lopen in tijden van Corona

Oké, de vorige blogpost is grotendeels overbodig geworden… Je marathon enkele weken uitstellen is quasi uitgesloten. Wedstrijden over kortere afstanden zijn ook geschrapt tot minstens ergens in april. Geen plan B of C. Het wordt een andere aanpak. Maar geen start van 0, want de basis blijft. Die behouden, vergt een evenwichtsoefening. Daar helpen we je graag mee verder.

De eerste ontgoocheling over je gemiste voorjaarsdoelen is waarschijnlijk achter de rug. Covid 19 is – duidelijk – bigger than us. België is sinds vanmiddag in (quasi) lockdown, in Nederland is dat nog niet het geval. Sporten wordt aangeraden, maar wel liefst op je eentje – max met 2. Maar erg belangrijk: we mogen momenteel nog steeds buiten gaan lopen. Hoe pakken we dat dan aan?

Wanneer je een nieuw doel instelt, ga dan nog niet voor een najaarsdoel. Dat ligt nog ver weg, terwijl je in tussentijd nog veel meer voor je conditie kan doen dan enkel ‘onderhouden’ richting start van je specifieke wedstrijdvoorbereiding in het najaar. We komen ook trouwens heel snel intermezzo voor de boeg. Hou jullie mails in de gaten!

Je had een (halve) marathon op de planning staan.

Wie nu een halve of hele marathon op de planning had staan de komende weken, moet sowieso even een cutback doen wat betreft kilometers. Dat betekent een tijdelijk en beperkt conditieverlies, maar dat is nodig om daarna weer verder te kunnen bouwen. En bovenal: op die manier proberen we de killer die overtraining heet, uit te schakelen.

Hoe pak je dat aan met Trenara? Neem een weekje rust, doe enkel recuperatietrainingen. Kies daarna als doel een 10 kilometer medio mei. Datum en doel mogen fictief zijn – we doen dit vooral voor het trainingsschema. Nog een tip: ga niet voor de scherpste tijd. Met Covid 19 in het achterhoofd is het ook niet de bedoeling om op het scherpst van de snee te trainen. Je weerstand is momenteel erg belangrijk.
Het schema voor 10km zorgt voor een daling in je trainingsvolume, terwijl we aan de andere kant wat sneller werk gaan doen (in een marathonschema werken we niet vaak boven je verzuringsdrempel). Andere trainingsprikkels dus, die in combinatie met de volumetrainingen van de afgelopen tijd voor een conditieboost gaan zorgen richting je volgende marathonvoorbereiding. Snellere intervals gaan zorgen voor een hogere pasfrequentie én, if you play your cards right, een voordeel gaan opleveren richting najaar.

Wie nog niet zo ver in z’n marathonschema zat (zij die vielen/vallen onder puntje 3 van onze vorige blog), kan opteren voor bijvoorbeeld een marathon in juni (Nacht van Torhout bijvoorbeeld). Maar dan raden we eerst wel 2 (eventueel 3) weken ‘rust’ aan, om dan weer richting marathonschema te trekken. Enkel (trage) duurloopjes gedurende die weken, max. 15km en één training minder dan wat je gewoon was om te doen. Daarna weer uithouding.

Je had een 10miles of korter op de planning staan.

Respecteer ook hier je rustperiode. Daarna kan je weer een volgend doel kiezen in de app. Ga dan eventueel voor een “echte” wedstrijd in juni. Maar zet je doel nu dus niet te scherp, doe dat pas wanneer de Coronapiek voorbij is. Weet ook dat we met marges werken per training. Als je je veiliger voelt bij trager, dan gaan we niet meteen waarschuwen voor ondertraining. Doen dus.

Algemene sporttips in tijden van Corona – hopelijk ben je ze nog niet beu.

- Sport niet in groep
- Besteed voldoende aandacht aan herstel, nu nog meer dan anders
- Beperk omvang en intensiteit – met bovenstaande tips lukt dat zeker
- Als trainer ben ik geen groot voorstander van nuchter lopen. Enkel in erg specifieke omstandigheden is dat geen probleem. Nu dus wel. Door nuchter te sporten, begin je al met een koolhydratendeficiet. Je zet je lichaam dus onder druk. De komende tijd lijkt mij dat niet de aangewezen periode.

Laat ons hopen dat tegen juni de wereld snel weer een stuk gezonder is. Keep it safe.


About the author
Christophe Roosen is co-founder van trenara en 'de coach'. Loopt sinds zijn 11e en liet in 2016 zijn achillespees doorknippen. De liefde voor de sport werd enkel groter: na zijn revalidatie liep hij zijn eerste marathon, die van Valencia 2017, in 2u58'47. Zijn besttijd staat na 4 marathons op 2u38'57.

Lid van team paluko en RUN TMC.
Volg hem op http://www.instagram.com/chroosen.
Mail hem op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

The most personal running coach app. Whatever goal, whatever fitness level: we'll get you there. As for now: follow our startup journey!

Contact Us

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.