trenarashirt.jpg

Op dit moment liep ik normaal richting Boston...

Vandaag stond ik in principe aan de start van mijn eerste ‘Major Marathon’, die van Boston (samen met Gert trouwens). Niet dus. Halverwege de voorbereiding haakte ik af – de situatie was toen al uitzichtloos – niet veel later volgde het officiële bericht. Balen, zoals voor zo velen. Een blogje over wat als en hoe ik nu train.

Vorige week liep ik door de velden met LoopPraat in de oren, en hoorde Hedwig van Bree praten over die marathon van Boston. Dat het toch best een unieke belevenis is, zei ze. Thanks Hedwig! 😩

Boston ging er eentje worden voor de fun.
2u50 was het doel, ver weg van dat PR en die zelfopgelegde prestatiedruk. Gewoon vlotte trainingen, zodat ik ten volle kon genieten van de ‘Scream Tunnel’ bij Wellesley College (aka The Loudest Mile) en de finish op Boylston Street.
Voor ons werd die Amerikatrip ook onze vakantie. Ik stap niet zo graag op een vliegtuig, dus enkel een marathon lopen aan de andere kant van ‘de Grote Plas’ zag ik niet zitten. Loes vond dat niet erg. Washtington – Philadelphia – Boston – New York was het plan, maar het ziet er meer en meer naar uit dat het dit jaar voornamelijk een staycation wordt.
Dankzij Valencia 2019 ben ik wel zeker van mijn plaatsje in 2021. Uitstel is dus geen afstel.
Iets spijtiger is het voor de app: onze truitjes tijdens de Boston Marathon, het zouden leuke plaatjes geweest zijn om te verwerken in onze social media... 

De stijve poten die ik binnen enkele uren zou hebben, die ga ik nu wel missen. Net als het manken door de straten van Boston met de medaille rond m’n nek. Runners, yeah we’re different.


De trainingstips die ik deelde in één van mijn vorige blogs, die paste ik natuurlijk ook op mezelf toe. Er volgden 2 weken met enkel duurloopjes, pas eind maart stapte ik weer in mijn nieuwe schema. Ik koos voor een (virtuele) 5k, ergens in mei. Snellere prikkels, kortere duurlopen: perfect als onderhoudend schema.
Wat lastig is nu ik al die kilometers alleen af moet leggen: het tempo. Een (halve) marathonconditie + zonnetje op de snoet + LoopPraat of muziek in de oren = te snel lopen.

8 april stonden er snelle 200’en op het programma. Trenara vroeg 35”, ik deed ze in 32”-33”. Wereld van verschil is dat, dus zei mijn lichaam tijdens de 9e van 12 geplande herhalingen: “overdrijf niet jongen, je bent geen piste-atleet meer” en gaf me een steekje in de linkeradductor. Einde training. Gelukkig ben ik al enkele jaren in het bezit van de fantastische dijbeenkous van Herzog, waardoor ik kon blijven trainen de dagen daarna. Ik ben ook weer meer bij de les, het tempo zit weer binnen de marge. Met andere woorden: coach Roosen trekt zichzelf minder aan de oren 🙈

Bijwerking van thuiswerk en dus het schrappen van woon-werkverkeer: meer tijd. Sinds 20 maart ben ik dagelijks aan het lopen. De traditionele rustdagen (dinsdag en donderdag) worden nu ingevuld met loopjes van 6 tot 8km, een soort van actief herstel. Geen streak omwille van de streak, maar een doordachte aanvulling op het schema. Ook iets om in de app te verwerken?


We zien dat jullie massaal blijven lopen. Dat doet deugd, we laten die met veel zweet opgebouwde conditie niet vallen. Ik hoop vooral ook dat jullie gezond bleven én blijven. Voorlopig gaan we het nog even bij virtuele doelen moeten houden (hint: de Trenara Virtual Race), maar hopelijk kunnen we dit najaar toch nog enkele échte wedstrijden betwisten. Nu kunnen we niets anders doen dan mekaar blijven motiveren. En uitkijken naar dat eerste groepsloopje.

Ondertussen gaan we voor #loopalleenuitliefde, de mooiste hashtag die deze crisis heeft voortgebracht.


About the author
Christophe Roosen is co-founder van trenara en 'de coach'. Loopt sinds zijn 11e en liet in 2016 zijn achillespees doorknippen. De liefde voor de sport werd enkel groter: na zijn revalidatie liep hij zijn eerste marathon, die van Valencia 2017, in 2u58'47. Zijn besttijd staat na 4 marathons op 2u38'57.

Lid van team paluko en RUN TMC.
Volg hem op http://www.instagram.com/chroosen.
Mail hem op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

The most personal running coach app. Whatever goal, whatever fitness level: we'll get you there. As for now: follow our startup journey!

Contact Us

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.